U bevindt zich hier: Organisatie >> Werkgroep Muziek en muziekopleiding

Muziek en muziekopleiding

Muziek

In deze werkgroep wordt werk gemaakt van de jaarlijkse muziekkeuze. Telkens weer een hele klus om een goed uitgebalanceerd programma in elkaar te knutselen.

Daarom zijn alle voorstellen vanuit de groep muzikanten steeds welkom, zowel naar werken toe als naar eventuele jaarthema's.

Muziekopleiding

Onze filosofie aangaande muziekopleidingen is in de loop der jaren gewijzigd. Daar waar wij voorheen zelf instonden voor de opleiding van muzikanten, zowel op het vlak van basiskennis muziek, als wat betreft het aanleren van een instrument, zijn we nu van mening dat de muziekschool de beste opleiding kan bieden aan jonge, gemotiveerde muzikanten.

Daarom heeft onze harmonie er voor gekozen om muzikanten in spe te motiveren om muziekschool te volgen. Zij kunnen hier dan ook gebruik maken van de zogenaamde 'Alternatieve Leercontext' of kortweg ALC. Het samenspelen wordt dan door onze harmonie verzorgd.

Het is enkel op deze wijze dat wij als harmonie kunnen blijven groeien naar een hoger niveau. Het is enkel jammer dat wij in onze gemeente geen afdeling van de academie hebben. Maar, wat niet is, kan misschien nog komen.

Sinds 2022 zijn we ook gestart met een, wat wij noemen, een 'startersgroep'. Beginnende muzikanten die, naast de muziekschool, eenvoudige maar leuke werkjes brengen als zelfstandig orkestje. Zij worden mede ondersteund door ervaren muzikanten.

Wanneer deze beginnende muzikanten overgaan naar de grote groep, krijgen zijn de steun van een 'peter' of 'meter' die hun verder zal begeleiden op muzikaal vlak.